Behavioral finance - las arvutid teevad otsuseid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Behavioral finance - las arvutid teevad otsuseid

.ee investor

09.08.2000 13:43

Investorid on vaid lihtsad inimesed, kes ei mõtle nagu masinad ja seetõttu alahindavad või ülehindavad pidevalt teatud faktoreid, mis mõjutavad nende investeerimisotsuseid.
Tõepoolest sajad miljonid inimesed maailmas mängivad regulaarselt loteriid andmata aru kui imepisikesed on nende võiduvõimalused. Kuid tundub uskumatu, et tõsised investorid, kes investeerivad suuri summasid, teevad samuti vigu. Üks tüüpilisemaid vigu on kahjumis olevate aktsiate hoidmine ja kasumis olevate aktsiate müümine. Oma väärtust kaotavate aktsiate otsas istumist on põhjendatakse sooviga teha kulud tasa. Kasumis aktsiate müümist põhjendatakse kasumivõtmisega. Mõlemad strateegiad on seotud uskumusega, et langevad aktsiad pöörduvad tõusu ja tõusvad aktsiad lähevad langusesse. Vaatluste käigus on selgunud, et kui investorid peavad valima kas müüa võidus või kaotuses olevaid aktsiaid, siis nad valivad aktsiad, mis on võidus. Biheivioristid väidavad, et investorid ei soovi kahetseda tehtud otsuseid. Investoritele ei meeldi tunnistada oma vigu ja seetõttu lükkavad nad edasi kahjumis aktsiate müümise. Näide: tasa või topelt Veel on leidnud uurijad, et investorid loovad suhteliselt lihtsad mudelid investeerimisotsuste tegemiseks, seetõttu langevad stereotüüpse käitumise ohvriks, mis avaldub teatud signaalide saamisel ülereageerimises. Huvitav on tähelepanek, mis kirjeldab kuidas investorid "takerduvad" otsuste tegemisel "valede" etalonide otsa. Näide "takerdumise" kohta Takerdumise tagajärjel lähtuvad investorid otsuste tegemisel aktsia viimastest hindadest või sarnaste kompaniide aktsiahindadest või sektori parameetritest. Takerdumise tulemuseks on uue ja tähtsa informatsiooniga mittearvestamine. USA investeerimisfirma Fuller&Thaler on püüdnud hoiduda ülalkirjeldatud "nõrkustest" investeerimisel ja saavutanud viimase 8 aasta keskmiseks tootluseks 31,5%, samas kui võrreldav aktsiatootlus on olnud 16.1%. Kompuutrite abi aktsiate valimisel kasutavad One European ja ABN Amro Ratio Invest Fund. Peab ütlema, et masinate valik ja inimeste valik on totaalselt erinev. Fuller & Thaler Asset Management Behavioral Finance Research Library Samal teemal foorumis ...ja veel


Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon