Föderaalreservi intressipoliitika presidendivalimiste eel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Föderaalreservi intressipoliitika presidendivalimiste eel

25.07.2000 09:03

Kas intressimäärad tõusevad või mitte? Kas aktsiaturg liigub üles või alla?. Vastukaja liikumisele saabub kindlasti novembrikuus. USA valmistub presidendivalimisteks. Demokraatide kandidaadi, Al Gore, kesksed pidepunktid on tugev majandus, madal töötusemäär ja kontrolli all inflatsioon, uute tehnoloogiate kasutuselevõtust põhjustatud majanduskasv, Internet, e-kaubandus ja aktsiaturu buum.
Mis juhtuks kui intressidetõstmine jätkuks ja aktsiaturg katsuks jälle aasta madalamaid tasemeid? Üldiselt ei usuta, et Alan Greenspanile läheks korda presidendivalimiste tulemused. Greenspan kuulub Vabariiklikusse parteisse ja kuulub Majandusnõustajate Nõukogusse juba Gerald Fordi ajast, kuid oma reputatsiooni on ta saavutanud Bill Clintoni ametisoleku ajal. Clinton on juhtinud riigi finantspoliitikat Föderaalreservi meele järgi, samuti on ta hoidunud kritiseerimast Greenspani. Greenspan teab, et samasugust suhtumist võib tema suhtes oodata Al Gore poolt. Kuid Föderaalreservis ei otsusta ainult Greenspani hääl. Intresside muutmist otsustavasse komiteesse (FOMC) kuulub 7 Föderaalreservi Nõukogu liiget, Föderaalreservi New Yorgi Panga president ja 4 presidenti ülejäänud 11.regionaalpangast, kes valitakse rotatsiooni põhimõttel üheks aastaks. Kõik regionaalpankade esindajad(5) on Vabariiklased. Ilma Greenspani hääleta vajavad konservatiivid vaid veel kahte lisahäält oma poliitika läbisurumiseks. Föderaalreserv on ka varasematel aegadel sekkunud valimisvõitlusse. 1972. aastal aitas Arthur F. Burns Richard Nixon'it pumbates majanduse üles. 1980. tõi Paul Volcker'i majanduslangus valimisvõidu Ronald Reaganile. 1991. aasta detsembris langetas Greenspan jõulukingitusena George Bush'ile järsult intresse. (Kuid abi tuli liiga hilja, esimesed märgid majanduse elavnemisest ilmnesid alles pärast 1992 aasta valimisi novembris). 1994. aastal alustas Fed taas intressidetõstmist, kutsudes esile turgude meelepaha ja demokraatide kaotuse Kongressi valimistel. Tänu tugevale majandusele võivad konservatiivid loovutada demokraatidele oma juhtpositsioonid Kongressi ja Senatis. FOMC käes on intressidetõstmise näol mehhanism konservatiividele võidutoomiseks, iseasi kas nad seda kasutavad. Nasdaq 2000.aasta lõpus


Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon