Investoreid on tabanud riskipimedus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investoreid on tabanud riskipimedus

Margus Järv

14.07.2000 10:06

Risk. Paljude Ameerika investorite sõnavarast on kadunud selline mõiste. Alates 90. aastatest on aktsiatehinnad tõusnud. Iga langust on investorid kasutanud, kui järjekordset odavat võimalust turulesisenemiseks.
Aga viimase kuue kuu sündmuste valguses, mil turud on olnud volatiilsemad kui iialgi varem, on investorid jõudnud arusaamisele, et riski osatähtsus on nende elus suurnenud mõõtmatult Aasta alguses olid investorid õnnelikud, kui nende tehnoloogiasektori aktsiatega ületäidetud portfellid kasvasid kiiremini isegi kui Nasdaqi indeks. Seejärel puges taskaalustamata poti pärast kartus hinge ja märtsi-aprilli järsu languse järel paanika. Nüüd on pärast Nasdaqi tuhast tõusu põhjust taas end sakutada: miks ei saanud tehtud uusi investeeringuid madalatelt tasemetelt? Investoreid juhib hirm ja ahnus, keegi pole endalt küsinud, milline on nende riskitaluvuse piir. Viimasel ajal on inimesed siiski rohkem hakkanud küsima iseendalt, kus on nende piir, kus närv üles ütleb. On ju teada, et sarnaste aktsiaportfellite puhul ühel investoril ei tule üldse und, teine aga magab sügavalt ja näeb veel ka värvilisi unenägusid. Intenreti finantsteenuste pakkujad on leheküljed täisriputanud riskitaluvuse teste. Neid on lihtsamaid ja keerulisemaid. Osad testid baseeruvad teadmisel, et paljud inimesed käituvad raha ja riskide valdkonnas irratsionaalselt. Näiteks suhtuvad inimesed võitudesse ja kaotustesse erinevalt: Kui inimesele antakse valida kahe võimaluse vahel: A) +50 dollarit B) kulli-kirja viset võimalusega võita 100 dollarit või mittemidagi, siis inimesed valivad 50 dollarit puhtana kätte. Vastupidiselt, kui antakse valida kahe võimaluse vahel: A) -50 dollarit B) kulli-kirja viset võimalusega kaotada 100 dollarit või mittemidagi, siis inimesed valivad kulli-kirja viske. Mõlemal korral on tõenäosus võrdne, ometi on inimestel tahtmine kaotust katta suurem, kui võimalus saada suuremat tulu, samas võib kulli-kirja viskamine viia hoopis suuremale kaotusele. Loomulikult ei esinda ka test absoluutset tõde ja investoril, kes satub konservatiivse suhtumisega investorite kategooriasse ei pruugi veel kõht lahti minna, kui portfellis on mõned volatiilsed tehnoloogiasektori aktsiad.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon