Greenspan: valmistugem uuteks kriisideks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Greenspan: valmistugem uuteks kriisideks

.ee investor

13.07.2000 09:12

Föderaalreservi esimees Alan Greenspan soovitas rahvusvahelistel organisatsioonidel võtta kasutusele meetmed tugevdamaks ülemaailmset finantssüsteemi. Eile New Yorgis Rahvusvaheliste Suhete Nõukogus ettekannet pidades, ütles Alan Greenspan, et pole võimalik prognoosida järgmise kriisi täpset tekkimismehhanismi, kindel on vaid see, et kriis tuleb varem või hiljem.
Mr Greenspan on maailma kõige mõjuvõimsam pankur. Kui tema räägib, kuulab USA valitsus ja samamoodi kogu rahandusmaailma võtmepersoonid. Me peame olema valmis efektiivselt lahendama probleeme, mis ilmnesid Aasia finantskriisi ajal 1997-99. Kriise peab olema esmajärjekorras valmis lahendama erasektor, mitte valitsused. Ühiskondlikke organisatsioonide rolli ei tohiks välistada, küll peab olema viidud miinimumi riigi poolt antav abi raskustesse sattunud äriettevõtetele. "Turud funktsioneerivad ainult siis korralikult, kui investorid ise maksavad enda poolt tehtud vigade eest ja saavad hüvitatud ksumit toovate otsuste tegemise eest.", ütles Greenspan. Organisatsioonide finatsiline läbipaistvus on tähtis faktor kriisi ennetamiseks. Samuti peab olema riigi eelarvepoliitika ja rahandussüsteemi juhtimine adekvaatne. Kiiresti tuleb arvesse võtta ka "uue majanduse" trendid nagu e-äri Internetis. Kuid "vana majanduse" kogemustel ja ettenägelikusel põhinevad reeglid jäävad samamoodi kehtima. Teemat on kommenteeritud foorumites


Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon